آلودگی هوا چیست؟بررسی عوامل آلاینده و تاثیر آنها بر زندگی ما

آلودگی هوا چیست؟بررسی عوامل آلاینده و تاثیر آنها بر زندگی ما
| 792 بار دیده شده | تاریخ انتشار: ۱۴۰۲-۱۲-۱۹ |

آلودگی هوا چیست ؟

آلودگی هوا یا Air Pollution به حضور حجم زیادی از ذرات و مواد شیمیایی به صورت گاز، مایع و یا جامد در اتمسفر زمین را آلودگی هوا می گویند. در آزمایشگاه معتمد محیط زیست، این ترکیب در هوا به ماهیت، غلظت، و مدا حضور آن در اتمسفر زمین می تواند منجر به بر هم زدن تعادل محیط زیست و اتمسفر شود. در نتیجه باعث ایجاد خطراتی برای زندگی انسانها و دیگر جانداران و گیاهان شود.

عوامل آلودگی هوا چیست ؟

در آزمایشگاه معتمد محیط زیست عوامل آلودگی هوا به دو دسته تقسیم می شوند:  

  • عوامل طبیعی آلودگی هوا
  • عوامل انسانی آلودگی هوا 

عوامل طبیعی آلودگی هوا

فوران آتشفشان‌ها:

فوران آتشفشان‌ها می‌تواند به دلایل مختلفی، از جمله آزاد شدن گازها و مواد جامد، تولید گرده و مه، و همچنین انتشار موادی مانند دی‌اکسید کربن (CO2)، گازهای گوگردی (SOx)، گازهای نیتروژنی (NOx)، و دیگر مواد مضر، باعث آلودگی هوا می‌شود. این مواد وارد اتمسفر می‌شوند و می‌توانند به عنوان آلاینده‌های هوا عمل کنند که منجر به افزایش غلظت آلاینده‌ها در هوا و در نتیجه، ایجاد مشکلات برای سلامتی انسان‌ها و محیط زیست می‌شود.

آتش‌سوزی در جنگل‌ها:

آتش‌سوزی در جنگل‌ها می‌تواند به آلودگی هوا منجر شود زیرا در اثر سوختن جنگل و گیاهان، مواد آلاینده مختلفی از جمله دی‌اکسید کربن (CO2)، مواد آلاینده معدنی مانند مونوکسید کربن (CO)، اکسید‌های گوگرد (SOx) و اکسید‌های نیتروژن (NOx)، هیدروکربن‌ها و سایر مواد آلی را در هوا پخش می‌کند. این آلاینده‌ها باعث افزایش غلظت گازهای گلخانه‌ای، افزایش آلودگی هوا و کاهش کیفیت هوای محیطی می‌شوند. همچنین آتش‌سوزی در جنگل‌ها می‌تواند منجر به تولید ذرات معلق (PM) نیز شود که می‌تواند برای سلامتی انسان‌ها و حیوانات مضر باشد و باعث بروز بیماری‌های تنفسی و عوارض دیگری گردد.

فرایندهای پوسیدگی ارگانهای حیوانی:

فرایندهای پوسیدگی ارگان‌های حیوانی می‌توانند به چندین روش آلودگی هوا را به وجود آورند. این فرایندها ممکن است با تجزیه مواد آلی موجود در ارگان‌های حیوانی، تولید گازهایی نظیر دی‌اکسید کربن (CO2) و متان، که هر دو گاز گلخانه‌ای هستند، انجام شود. همچنین، فرایندهای پوسیدگی می‌توانند باعث تولید ترکیبات گازی ناخواسته نظیر هیدروژن سولفید (H2S) و آمونیاک شود که بوی بد می‌دهند و به عنوان آلاینده‌های هوا شناخته می‌شوند. از طرف دیگر، درصورتی که فرایندهای پوسیدگی در محیط‌های بسته و با کمبود هوا انجام شود، ممکن است منجر به ایجاد ترکیبات بویایی مضر نظیر اسکاتول (Skatole) و ایندول (Indole) شود که باعث بوی نامطبوع و آلودگی هوا می‌شوند.

گرده گیاهان:

گرده‌گیاهان می‌توانند به عنوان یکی از عوامل آلاینده هوا عمل کنند زیرا در فصل گلدهی، گیاهان اقدام به تولید و پخش گرده‌های خود می‌کنند که ممکن است بر افراد حساس به آلرژی واکنش نشان دهند. همچنین گرده‌های گیاهان می‌توانند به عنوان یک آلاینده هوا محسوب شوند زیرا در هوا حلقه می‌زنند و می‌توانند با تنفس افراد وارد ریه‌ها شده و واکنش‌های آلرژیک یا تنفسی را ایجاد کنند.

تخمیر بی هوازی- متان:

تخمیر بی هوازی متان، به طور عمده در فرایندهایی مانند تصفیه فاضلاب، تخلیه زباله‌های آلی و پسماندهای دامی اتفاق می‌افتد. این فرایند باعث تولید گازهایی مانند متان و دیگر گازهای آلی است که در صورت عدم کنترل و حذف مناسب، می‌توانند منابع آلودگی هوا باشند. از جمله عوامل آلاینده این فرایند می‌توان به انتشار متان، هیدروژن سولفید و آمونیاک اشاره کرد. این گازها در صورتی که به طور غیرکنترلی تخلیه شوند، می‌توانند باعث آلودگی هوا و ایجاد مشکلاتی مانند بوی نامطبوع و افزایش غلظت گازهای گلخانه‌ای شوند.

مقاله های مرتبط آلودگی هوا چیست؟بررسی عوامل آلاینده و تاثیر آنها بر زندگی ما

فناوری کاهش NOx در نیروگاهها و سیستمهای احتراق سوختهای فسیلی
فناوری کاهش NOx در نیروگاهها و سیستمهای احتراق سوختهای فسیلی

بر اساس استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور محدودیت غلظت NOx برای منابع آلاينده هوا و منابع احتراقی از جمله نیروگاهها تدوین شده است که برای سوخت گازی( درجه اول 300 درجه دوم 400 ) و برای سوخت های مازوت ( در جه اول 200 و درجه دوم 250 ) و برای سوخت گازوئیل ( درجه اول 200 و درجه دوم 300 ) ppm می باشد

تعیین پارامترهای مشمول خود اظهاری در پایش آلودگی
تعیین پارامترهای مشمول خود اظهاری در پایش آلودگی

به منظور وحدت رویه در انجام طرح خوداظهاری در پایش آلودگی محیط زیست، پارامترهای عمومی و شاخص منابع بالقوه آلاینده، مطابق دسته‌بندی‌های ضوابط استقرار صنایع و مراکز خدماتی، در گروه‌های مختلف پایش شامل آب و پساب، خاک و پسماند و گروه هوا و صدا برای فرایندهای مختلف تولید و یا عرضه خدمات به تفکیک بشرح موارد ذیل تعیین شده است

حد مجاز انتشار آلاینده های هوا در صنایع
حد مجاز انتشار آلاینده های هوا در صنایع

امروزه با افزایش روزافزون فعالیت‌های صنعتی، مسئله آلودگی هوا و حد مجاز انتشار آلاینده های هوا به یکی از مهم‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی و بهداشتی تبدیل شده است.

اندازه گیری آلاینده های زیست محیطی
نظرات شما درباره آلودگی هوا چیست؟بررسی عوامل آلاینده و تاثیر آنها بر زندگی ما
امتیاز:
هر گونه کپی‌برداری جزئی یا کلی از مطالب محیط صنعت بدون کسب مجوز مکتوب ممنوع است. حقوق این سایت به شرکت محیط صنعت ایمن پایش تعلق دارد..
ساخته شده توسط :طرح و وب